Kópia sochy Sv. Trojice už stojí pred Kláštorom kartuziánov .

15.06.2011 Kežmarok

Červený Kláštor 15. júna (TASR) – Pred Kláštorom kartuziánov v Červenom Kláštore, okres Kežmarok, po 16 rokoch opäť stojí socha Svätej Trojice. Ide o kópiu originálu, ktorú vytvorili v Oblastnom reštaurátorskom ateliéri (ORA) v Levoči a dnes ju nainštalovali na pôvodné miesto. Originálna socha je zreštaurovaná a umiestnená v Kostole sv. Antona Pustovníka Červenom Kláštore.
Riaditeľ ORA v Levoči Ivan Tkáč informoval, že sochu sa podarilo vytvoriť skôr ako predpokladali, pretože na jeseň minulého roka sa našli finančné prostriedky. „Práce v našom ateliéri sa realizovali od novembra minulého roka, došlo k dohode medzi nami, obcou Červený Kláštor a na vytvorenie sochy prispel aj súkromný investor. Socha je teraz majetkom obce,“ priblížil Tkáč.
Súsošie bolo v roku 1995 demontované v dôsledku havarijného stavu a statickej neúnosnosti podstavca. Jeho kópia je vyrobená z monulitu a podstavec z pieskovca, aby odolala poveternostným podmienkam. „Na rozdiel od originálu je kópia čo najviac priblížená pôvodnej soche, ktorá bola vytvorená v roku 1768, sú na nej domodelované chýbajúce časti,“ doplnil Tkáč. Celkový náklad na vytvorenie kópie bol vyčíslený na 48.000 eur.
Podľa Tkáča by bolo potrebné odstrániť, resp. preložiť stĺp elektrického vedenia spolu s káblami. „Stĺp pri príchode do kláštora zatieňuje pohľad na súsošie,“ vysvetlil. Pekný výhľad naň je podľa neho z druhej, poľskej strany Dunajca. Kópia je otočená, ako to bolo pôvodne, smerom na Dunajec a časť na hlavnú cestu. Vhodné by bolo podľa Tkáča doplniť aj osvetlenie sochy a chodník.
Súsošie Sv. Trojice, ktorého autorom je neznámy majster, doposiaľ nebolo vyhlásené za národnú kultúrnu pamiatku a nezachovali sa ani dokumenty o histórii.
 

Vyberte región